Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για ουσιαστική ενημέρωση του ξενοδόχου στο θέμα των ηλεκτρονικών κλειδαριών, που λειτουργούν και με τα κινητά τηλέφωνα των πελατών, παραθέτουμε τα δεδομένα που διαμορφώνουν την σημερινή κατάσταση, στις αρχές του 2022.

Πριν από ένα χρόνο είχαμε γράψει ένα εκτεταμένο άρθρο βασισμένο σε διεθνείς πηγές για αυτό το θέμα, που μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ.

Παρά τις επιθυμίες και τις προσδοκίες, η απλή αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα κανείς δεν παρέχει μία λύση αρκετά ισχυρή ώστε να πεισθούν οι ξενοδόχοι και οι πελάτες τους να την υιοθετήσουν μαζικά. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής δεν θα δίσταζε να χαρακτηρίσει την χρονική περίοδο των τελευταίων 5-6 ετών μέχρι σήμερα ως μεταβατική για τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα της ξενοδοχειακής αγοράς.

Υπό αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ενημέρωση και προσοχή για την ενδεχόμενη αγορά ηλεκτρονικών κλειδαριών, που θα ανοίγουν με κινητά τηλέφωνα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις με ζημιογόνες παρενέργειες αμέσως ή σε βάθος χρόνου.

Η μεταβατικότητα της περιόδου χαρακτηρίζεται από τους διάφορους τρόπους και τις διάφορες τεχνολογίες που εμφανίζονται στο προσκήνιο. Άλλοτε προβάλλονται οι προτάσεις των καθιερωμένων κατασκευαστών ηλεκτρονικών κλειδαριών, άλλοτε προβάλλονται οι εφαρμογές που έχουν κάνει για λογαριασμό τους οι μεγάλες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, και άλλοτε προβάλλονται τα προγράμματα τρίτων ενδιάμεσων εταιρειών με τις δικές τους λύσεις.

Οι περισσότερες σχετικές εφαρμογές κινητών τηλεφώνων των τελευταίων χρόνων βασίζονται στην τεχνολογία BLE (Bluetooth Low Energy) επισκιάζοντας άλλες μεθόδους επικοινωνίας ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ των οποίων είναι και η τεχνολογία NFC (Near Field Communication). Όμως, αντί να ξεκαθαρίζει η κατάσταση, και να παγιώνεται η τεχνολογία Bluetooth για την χρήση των κινητών τηλεφώνων των πελατών ως ψηφιακών κλειδιών, έχουμε τους τελευταίους μήνες την αναβίωση της …παραμελημένης τεχνολογίας NFC, η οποία φαντάζει πλέον ως το μελλοντικό standard.

Η επανεμφάνιση στο προσκήνιο της τεχνολογίας NFC οφείλεται στον κολοσσό Apple και στον αντίκτυπο που έχει κάθε φορά το λανσάρισμα στην διεθνή αγορά νέων συσκευών iPhone και Apple Watch. Με τις πρόσφατες εκδόσεις αυτών των προϊόντων και την ενσωματωμένη εφαρμογή Wallet, θα μπορεί ο πελάτης ενός ξενοδοχείου, που έχει μία τέτοια συσκευή, να ξεκλειδώνει την ηλεκτρονική κλειδαριά του δωματίου του εύκολα και με ασφάλεια, όπως κάνει για μία ηλεκτρονική πληρωμή.

Το NFC, όπως και το Bluetooth, επιτρέπει στους πελάτες να ξεκλειδώνουν τις πόρτες των δωματίων, αλλά εκεί τελειώνουν σε μεγάλο βαθμό οι ομοιότητες.

Το NFC, που εφαρμόζεται για τα ψηφιακά κλειδιά, παρέχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, που οδηγεί στην αυξανόμενη υιοθέτησή του στον κλάδο της φιλοξενίας.

Ένα από τα πιο δημοφιλή πλεονεκτήματα του NFC είναι η ικανότητά του να παρέχει στους πελάτες ενός ξενοδοχείου άμεση και ασφαλή πρόσβαση στο δωμάτιο, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν στο τηλέφωνό τους και να ανοίξουν μια ξεχωριστή εφαρμογή, όπως αντιθέτως γίνεται με την τεχνολογία Bluetooth. Οι πελάτες μπορούν εύκολα να αποθηκεύουν, να έχουν πρόσβαση, και να χρησιμοποιούν ψηφιακά κλειδιά, με την εφαρμογή ψηφιακού πορτοφολιού που ήδη υπάρχει εγκατεστημένη στο κινητό τους τηλέφωνο ή σε άλλη σχετική συσκευή τους. Είναι ήδη εξοικειωμένοι με το ψηφιακό πορτοφόλι, γνωρίζουν ακριβώς πού αποθηκεύεται και πώς χρησιμοποιείται το ψηφιακό κλειδί, και δεν χρειάζεται να «ψάχνονται» με την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του κάθε ενός ξενοδοχείου ξεχωριστά. Αυτό ελαχιστοποιεί κάθε πιθανή απογοήτευση από λανθασμένους χειρισμούς, και διευκολύνει τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στο δωμάτιο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του NFC είναι, ότι οι πελάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως ξεμείνουν από μπαταρία, και κλειδωθούν έξω από τα δωμάτιά τους. Με τα κλειδιά του δωματίου στο Apple Wallet, οι πελάτες που χρησιμοποιούν σύγχρονα iPhone ή Apple Watch, μπορούν να ανοίξουν την πόρτα του δωματίου τους έως και πέντε ώρες μετά την εξάντληση της μπαταρίας τους μέσω της λειτουργίας Power Reserve, που ενεργοποιείται αυτομάτως στην συσκευή τους. Στην περίπτωση της τεχνολογίας Bluetooth δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφού πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε κανονική λειτουργία το κινητό τηλέφωνο για να «τρέξει» η εφαρμογή που θα ανοίξει την πόρτα.

Το NFC παρέχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα και από την άποψη της ασφάλειας. Τα ψηφιακά κλειδιά, που βασίζονται σε NFC, λειτουργούν ουσιαστικά ως ψηφιοποιημένη κάρτα κλειδιού RFID, στα πρότυπα ασφαλείας MIFARE DESfire για την πρόληψη του κινδύνου κλοπής δεδομένων και παραβιάσεων. Στη συνέχεια, όλα τα δεδομένα του ψηφιακού κλειδιού ασφαλίζονται χρησιμοποιώντας «άσπαστη»  κρυπτογράφηση AES 128 bit, και αξιοποιώντας τις ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας της τεχνολογίας DESfire. Ελαχιστοποιείται επίσης οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος να πέσουν τα δεδομένα του ψηφιακού κλειδιού σε λάθος χέρια, επειδή οι πληροφορίες μεταδίδονται μόνο αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος ταυτότητας μεταξύ του κινητού τηλεφώνου του πελάτη και του αναγνώστη της κλειδαριάς στην πόρτα του δωματίου. Η επικοινωνία με Bluetooth από μόνη της δεν παρέχει την αναγκαία κρυπτογράφηση, και θα πρέπει οι ξενοδόχοι να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή προμηθευτή ηλεκτρονικών κλειδαριών, που να μπορεί να καλύπτει αυτό το κενό.

Οι εφαρμογές ψηφιακών κλειδιών, που χρησιμοποιούν Bluetooth, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, κυρίως επειδή πολλές ανεξάρτητες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ξενοδοχειακής τεχνολογίας έχουν σχεδιάσει τα δικά τους προγράμματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με εφαρμογές Bluetooth. Υπάρχει όμως προβληματισμός και αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων και των παρεχομένων υπηρεσιών αυτών των εταιρειών εν όψει του ενδεχομένου να μη χρειάζεται πλέον το Bluetooth για το ξεκλείδωμα της πόρτας του δωματίου. Εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα, πως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι ρόδινα για το Bluetooth.

Ένα προσωρινό πλεονέκτημα, που είχε το Bluetooth σε σχέση με το NFC, είναι ότι λειτουργεί και με συσκευές iOS και με συσκευές Android, όμως αυτό σιγά σιγά καταρρίπτεται. Πράγματι, η πρόσβαση στο δωμάτιο με ψηφιακό πορτοφόλι μέσω NFC ήταν αρχικώς διαθέσιμη μόνο σε χρήστες iPhone και Apple Watch, όμως ήδη τώρα οι χρήστες Android, που έχουν Samsung Galaxy 21 ή Google Pixel 6, μπορούν και αυτοί να κάνουν το ίδιο.

Το ερώτημα που προκύπτει τελικά είναι: Τι πρέπει να κάνει ένας ξενοδόχος σήμερα, που θέλει να δίνει την δυνατότητα στους πελάτες του, να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ως ψηφιακό κλειδί;

Όπως προαναφέραμε, η χρονική περίοδος που διανύουμε, είναι μεταβατική ακόμα. Τα πράγματα με το NFC εξελίσσονται προς το καλύτερο από όλες τις απόψεις, ευκολίας, ασφαλείας, οικονομίας, αλλά δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο της τελικής μορφής και της γενικής αποδοχής. Βασικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση παίζουν, όπως έχει διαπιστωθεί, και οι μεγάλοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και συναφών συσκευών με τα όλο και πιο εξελιγμένα μοντέλα τους.

Ο ξενοδόχος, και ιδιαιτέρως ο ανεξάρτητος ξενοδόχος, δεν έχει την πολυτέλεια των πειραματισμών, κατά την γνώμη μας. Αλλά παραλλήλως δεν μπορεί να περιμένει να κατασταλάξουν τα πράγματα σχετικώς με τα κινητά τηλέφωνα, για να εγκαταστήσει ένα νέο ή να αναβαθμίσει ένα παλαιό σύστημα ηλεκτρονικών κλειδαριών. Απλώς πρέπει να λάβει τα μέτρα του ώστε να μην απαξιωθεί πριν την ώρα της η επένδυση, που πρόκειται να κάνει. Στην διεθνή αγορά σήμερα διατίθενται διάφορες ηλεκτρονικές κλειδαριές και σετ αναβαθμίσεων, και μία ασφαλιστική δικλείδα για τον ξενοδόχο είναι, να εξασφαλίσει πως για ό, τι επιλέξει τώρα, θα υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής σε όποια τεχνολογία επικρατήσει και γενικευθεί τελικώς.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να ενημερώνουμε, και να εκφράζουμε τις απόψεις μας επί του θέματος, ελπίζοντας πως θα είμαστε χρήσιμοι.

Comments are closed.

Post Navigation