O σκοπός του παρόντος είναι η ουσιαστική ενημέρωση του ξενοδόχου, που προβληματίζεται με την αγορά ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικών κλειδαριών για να λειτουργούν και με κινητά τηλέφωνα. Ίσως έτσι αποφευχθούν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις με ζημιογόνες παρενέργειες αμέσως ή σε βάθος χρόνου.
Οι εναλλαγές στις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα αρκούν για να χαρακτηριστεί η τρέχουσα περίοδος ως μεταβατική, και χρειάζεται προσοχή.
Μέχρι πρότινος εθεωρείτο πως οι ηλεκτρονικές κλειδαριές οι εφοδιασμένες με την τεχνολογία Near Field Communication (NFC) θα αποτελούσαν το νέο standard για την επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα. Όμως οι εξελίξεις δεν κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Ακολούθησε η τάση να διαθέτουν οι ηλεκτρονικές κλειδαριές την δυνατότητα επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα μέσω Bluetooth Low Energy (BLE).
Δεν είναι σίγουρο, τι θα γίνει «αύριο» ή τι θα επικρατήσει τελικώς ως standard. Ήδη εφαρμόζονται συστήματα ηλεκτρονικών κλειδαριών, που δεν χρειάζονται Bluetooth Low Energy (BLE) για να λειτουργήσουν με κινητά τηλέφωνα. Χρησιμοποιούν τεχνολογίες διαδικτύου (ΙοΤ), που είναι η νέα τάση επικοινωνίας μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών. Στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις της γνωστής εταιρείας 4SUITES γίνεται αναφορά σε αυτό το θέμα: https://www.4suiteshq.com/mobile-key/, https://www.4suiteshq.com/2019/06/25/the-downside-of-mobile-keys-and-how-to-solve-it/
Οι ξενοδόχοι πρέπει να αποφασίσουν, αν θα περιμένουν ή αν θα ρισκάρουν. Μία δικλείδα ασφαλείας για να μη απαξιωθεί πριν την ώρα της η επένδυση, που πρόκειται να κάνει ο αγοραστής-ξενοδόχος, λόγω αλλαγής της τεχνολογίας για την επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα, είναι η αγορά ξενοδοχειακών ηλεκτρονικών κλειδαριών με δυνατότητα αναβάθμισης σε όποια τεχνολογία επικρατήσει τελικώς.
Αυτό, όμως, που έχει την μεγαλύτερη σημασία δεν είναι οι κλειδαριές, γιατί όλα τα εργοστάσια είναι εις θέση να κατασκευάζουν τις κλειδαριές τους σύμφωνα με τις ανάγκες της ξενοδοχειακής αγοράς. Την μεγαλύτερη σημασία την έχουν οι υποδομές από την πλευρά των ξενοδοχείων, που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα με κρατήσεις μέσω του διαδικτύου, αυτόματη αποστολή ηλεκτρονικού κλειδιού στο κινητό τηλέφωνο του πελάτη κλπ. Είναι χαρακτηριστικό πως η διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα HILTON, που πρωτοστάτησε στην εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, έχει ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση της τεχνολογίας ψηφιακού κλειδιού, καθώς και άλλα 550 εκατομμύρια δολάρια για την τεχνολογική υποδομή υποστήριξης των σχετικών εφαρμογών.
Είναι προφανές πως για μικρότερες ξενοδοχειακές αλυσίδες και μικρά ή μεγάλα ανεξάρτητα ξενοδοχεία δεν είναι προς το συμφέρον τους να αναπτύξουν δικές τους εφαρμογές ψηφιακών κλειδιών μέσω κινητών τηλεφώνων. Στις περιπτώσεις αυτές, ειδικές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και ξενοδοχειακών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με όχι ευκαταφρόνητη αμοιβή ή συνδρομή.
Εκ των ανωτέρω συνάγεται, πως δεν αρκεί οι ηλεκτρονικές κλειδαριές να έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα, αλλά απαιτείται επί πλέον υποδομή με σημαντικό κόστος λειτουργίας από την πλευρά του ξενοδοχείου. Αυτή η επί πλέον υποδομή, η αποτελεσματικότητά της, το κόστος της και τελικώς το επίπεδο διευκόλυνσης ξενοδόχων και πελατών είναι αντικείμενο προβληματισμών. Αυτόν τον προβληματισμό εκφράζει το κείμενο, που ακολουθεί, και το οποίο είναι βασισμένο σε άρθρο του Tom Brown στελέχους της εταιρείας MEWS* , που δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 2020 στην ιστοσελίδα https://www.mews.com/.
*MEWS είναι η εταιρεία, που ξεκίνησε από την Τσεχία και τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει διεθνώς σημαντικές ξενοδοχειακές εφαρμογές PMS και App. Προσφάτως το δικό της πρόγραμμα PMS ψηφίστηκε ως Νο 1 της κατηγορίας του στα βραβεία HotelTechAwards 2020.
«
Τι νέο υπάρχει στις ηλεκτρονικές κλειδαριές ξενοδοχείων;
Τον Νοέμβριο του 2017, δημοσιεύθηκε στην ίδια ιστοσελίδα της εταιρείας MEWS πάλι ένα άρθρο για τις ηλεκτρονικές κλειδαριές ξενοδοχείων με αφορμή την διαφαινόμενη τότε εξάπλωση συστημάτων ελέγχου εισόδου στα δωμάτια με χρήση κινητών τηλεφώνων. Είχε αναφερθεί τότε, πως «βρισκόμαστε στην αρχή μίας θεαματικής εξέλιξης στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών κλειδαριών».
Τι έχει αλλάξει λοιπόν μέσα σε αυτά τα χρόνια; Υπήρξαμε μάρτυρες μιας χρυσής εποχής στο ηλεκτρονικό ξεκλείδωμα μέσω κινητών τηλεφώνων;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Το μόνο, που άλλαξε, είναι πως οι ξενοδοχειακές ηλεκτρονικές κλειδαριές είναι κατά μερικά χρόνια «γηραιότερες».
Κανείς δεν κατεβάζει στο κινητό του την ειδική εφαρμογή (App) του κάθε ενός ξενοδοχείου
Δεν είναι ευχάριστο να διαπιστώνεται, αλλά είναι γεγονός, πως αν πρόκειται για μεμονωμένο ξενοδοχείο ή μέλος μιας μικρής αλυσίδας, οι πελάτες του δεν θέλουν να κατεβάσουν στο κινητό τους την σχετική εφαρμογή του (App) για ψηφιακό κλειδί. Ακόμη και οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες αντιμετωπίζουν την απροθυμία των πελατών τους σε αυτό το θέμα.
Στην έκθεση State of Texting Report της Αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Zipwhip, το 2019, διαπιστώθηκε ότι το 61% των καταναλωτών δεν θα εγκαθιστούσαν πρόθυμα μια νέα εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο.
Τα ξενοδοχεία welcome hotels στην Ελβετία χρησιμοποιούν ψηφιακά κλειδιά βασισμένα σε ειδική εφαρμογή (App) κινητού τηλεφώνου παραλλήλως με τις κάρτες-κλειδιά. Μέχρι στιγμής έχουν δει ελάχιστη ανταπόκριση από τους πελάτες τους, κυρίως λόγω της υποχρέωσης που τους δημιουργείται, να κατεβάσουν μια εφαρμογή στο κινητό τους. Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτές τις εφαρμογές (App) δεν είναι μόνο η απροθυμία εκ μέρους του πελάτη. Πρόβλημα δημιουργείται και από την πλευρά του ξενοδοχείου, όταν πρόκειται για την αποστολή των ψηφιακών κλειδιών στα κινητά τηλέφωνα. Η Diana Roy, Οικονομική Διευθύντρια λέει: «Δυστυχώς δεν χρησιμοποιούν πολλοί από τους πελάτες μας την εφαρμογή μας για κινητά τηλέφωνα. Αλλά και εμείς από την πλευρά μας δεν στέλνουμε τα ψηφιακά κλειδιά, παρά μόνο σε πελάτες που κάνουν check-in στο διαδίκτυο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε όλα τα δεδομένα που χρειαζόμαστε πριν φθάσουν στο ξενοδοχείο. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα, ιδίως όταν οι περισσότεροι από αυτούς είναι συχνοί πελάτες του ξενοδοχείου μας.»
Είναι απολύτως λογικό, ότι δεν θα σταλεί ψηφιακό κλειδί σε κινητό τηλέφωνο πελάτη, πριν λάβει το ξενοδοχείο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για να επιτευχθεί μια απρόσκοπτη, πλήρως ψηφιακή επαφή με τους πελάτες, το ξενοδοχείο βασίζεται σε αυτούς για να συμπληρώσουν τα στοιχεία και τα δεδομένα τους, ώστε να μπορεί να γίνει check-in online πριν από την άφιξή τους. Αυτό είναι ήδη ένα πιθανό πρόβλημα, επειδή θα πρέπει πεισθούν να κατεβάσουν στο κινητό τους μία εφαρμογή (App), την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσουν μόνο μία φορά.
Εκτός εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενους πελάτες, το γεγονός είναι ότι δεν θα κατεβάσουν την ειδική εφαρμογή (App) του συγκεκριμένου ξενοδοχείου ή της συγκεκριμένης αλυσίδας. Αυτός είναι ο λόγος που μόνο οι γίγαντες της ξενοδοχειακής αγοράς Marriott και Hilton μπόρεσαν να καυχηθούν για την επιτυχία των συστημάτων τους διανομής ψηφιακών κλειδιών στα κινητά τηλεφωνά πελατών τους.
Παρεμπιπτόντως, στους ξενώνες και στα μικρά ξενοδοχεία η υιοθέτηση εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα είναι επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπου έχει ξεκινήσει μία τέτοιου είδους προσπάθεια, συνήθως η απήχηση είναι σε λιγότερο από το 10% των πελατών τους.
Υπάρχουν εφαρμογές από ανεξάρτητες εταιρείες για την διαχείριση ψηφιακών κλειδιών κινητών τηλεφώνων;
Υπάρχουν διεθνώς αρκετές ανεξάρτητες εταιρείες, των οποίων οι εφαρμογές μπορούν να στείλουν ψηφιακά κλειδιά σε ηλεκτρονικές κλειδαριές σχεδόν όλων των γνωστών εργοστασίων όπως ASSA ABLOY, SALTO, CISA, Onity, Hotek, TESA, YGS κλπ.
Όσα ξενοδοχεία έχουν ήδη ή σκοπεύουν να αποκτήσουν ηλεκτρονικές κλειδαριές τεχνολογίας Bluetooth Low Energy (BLE) θα μπορούν να στείλουν ψηφιακά κλειδιά στα κινητά τηλέφωνα των πελατών τους, αν συμβληθούν με μία από αυτές τις ανεξάρτητες εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Όμως, με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των πελατών τους δεν φαίνεται πρόθυμη να εγκαταστήσει στο κινητό τηλέφωνο και να κάνει χρήση των σχετικών εφαρμογών.
Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ακόμα δρόμος, που πρέπει να διανυθεί. Θετικό είναι πως τα ψηφιακά κλειδιά στα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν στους πελάτες των ξενοδοχείων την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, αλλά το γεγονός ότι τόσο λίγοι κάνουν αυτήν την επιλογή, δείχνει την πραγματικότητα.
Ποια είναι η λύση;
Αν ληφθούν ορισμένες αποφάσεις σχετικές με την λειτουργία του ξενοδοχείου, ίσως οδηγηθούν οι πελάτες προς την κατεύθυνση της χρήσης των ψηφιακών κλειδιών μέσω του κινητού τους. Π.χ. η μείωση των ωρών λειτουργίας του Γραφείου Υποδοχής μπορεί να αναγκάσει περισσότερους να κάνουν check-in στο διαδίκτυο και να κατεβάσουν την εφαρμογή (App) του ξενοδοχείου. Όμως, οι άνθρωποι δεν θέλουν να αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι, αλλά θέλουν να το κάνουν με δική τους επιλογή. Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται, είναι περισσότερη τεχνολογική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κλάδος πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται μία λύση για την πρόσβαση των πελατών στα δωμάτιά τους με τον ίδιο τρόπο, που οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν για τις κάρτες επιβίβασης: κάθε πελάτης θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί μια λύση που ταιριάζει καλύτερα σε αυτόν. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κάρτα Apple Wallet, μια απλή λήψη email, ένας κωδικός που αποστέλλεται μέσω κειμένου κλπ.
Στο κάτω-κάτω θα πρέπει η χρήση του κινητού τηλεφώνου ως ψηφιακού κλειδιού να είναι απρόσκοπτη: ένας πελάτης φτάνει στο ξενοδοχείο και χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό του, να μεταβαίνει κατευθείαν στο δωμάτιό του εάν το επιθυμεί.
Η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων χρειάζεται επίσης να βελτιωθεί. Για παράδειγμα, τα προβλήματα συμβατότητας συσκευών, επαλήθευσης, τηλεφωνικού σήματος κλπ. εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένες περιπτώσεις. Καθώς θα αυξάνεται η υιοθέτηση ψηφιακών κλειδιών μέσω των κινητών τηλεφώνων, οι εταιρείες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενα υψηλές προσδοκίες των ταξιδιωτών.
Τι ισχύει για το μέλλον;
Δεν χρειάζεται μια μαγική κρυστάλλινη σφαίρα για να δούμε ότι στον κόσμο των ξενοδοχειακών ηλεκτρονικών κλειδαριών η αλλαγή θα συνεχίσει να είναι αργή. Τα πράγματα θα συνεχίσουν μεν να βελτιώνονται, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα αυτό που πραγματικά θα αλλάξει το παιχνίδι.
Και έως ότου μειωθεί το κόστος, ο προϋπολογισμός του ξενοδοχείου θα παραμείνει ο κύριος αρνητικός παράγων για τις σχετικές επενδύσεις. Η αντικατάσταση ή η αναβάθμιση παλαιών ηλεκτρονικών κλειδαριών για να λειτουργούν με έξυπνα κινητά τηλέφωνα έχει σημαντικό κόστος, και για τα περισσότερα ξενοδοχεία υπάρχουν πιο σημαντικές προτεραιότητες όταν πρόκειται να ξοδευτούν χρήματα.
Τι μπορούμε να περιμένουμε ως μια πραγματικά ψηφιακή λύση με κινητά τηλέφωνα αντί για κάρτες-κλειδιά;
Η απλή αλήθεια είναι πως σήμερα κανείς δεν παρέχει μία λύση αρκετά ισχυρή ώστε να πεισθούν οι ξενοδόχοι και οι πελάτες τους να την υιοθετήσουν μαζικά. Και σύμφωνα με την Diana Roy των welcome hotels επανερχόμαστε στο αρχικό πρόβλημα: «Το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να κατεβάσει στο κινητό του μια εφαρμογή (App) είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, και θα είναι πάντα ένα σημαντικό εμπόδιο. Θα θέλαμε να βρούμε μια καλύτερη λύση όπου ο πελάτης μας θα μπορεί να ανοίξει την πόρτα με το τηλέφωνό του, αλλά χωρίς να χρειάζεται μία πρόσθετη εφαρμογή. Η ώρα για ένα ανοιχτό βιομηχανικό πρότυπο είναι τώρα.». Εάν κάποιος μπορεί να βρει έναν ασφαλή, κλιμακούμενο και βολικό τρόπο για να το κάνει αυτό, αυτός θα μπορούσε να είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το μέλλον των ξενοδοχειακών κλειδαριών.
Τώρα λοιπόν, περιμένουμε να δούμε, ποιος θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
»
Συμπλήρωμα: Προβληματισμός για την προφύλαξη έναντι του κορωνοϊού ή COVID-19 με την χρήση κινητού τηλεφώνου-κλειδιού αντί κάρτας-κλειδιού
Λόγω της πανδημίας κορωνοϊού τίθεται σε συζήτηση το θέμα της «ανέπαφης εισόδου» στα δωμάτια και σε άλλους χώρους του ξενοδοχείου μέσω κινητών τηλεφώνων. Εκ των πραγμάτων, «ανέπαφη είσοδος» δεν μπορεί να υπάρξει, αν ο πελάτης ή το προσωπικό του ξενοδοχείου πρέπει να ακουμπήσει με το χέρι του την χειρολαβή της κλειδαριάς ούτως ή άλλως. Κατά συνέπεια, η ενεργοποίηση των κλειδαριών εξ αποστάσεως μέσω κινητού τηλεφώνου δεν προστατεύει τον χρήστη από μόνη της. Η απολύμανση των καρτών-κλειδιών κατά το check-in και κατά το check-out, και η απολύμανση των χειρολαβών των κλειδαριών είναι αποτελεσματικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η διαρκής φροντίδα εκ μέρους του πελάτη για την διατήρηση της απολύμανσης στην κάρτα του.